Przepisy na sałatki


Wybrane przepisy

sałata lodowa z fetą

sałata lodowa z fetą
Sałatka z serem feta, sałatą lodową, papryką i pomidorem, doskonała na grilla...

sałatka gyros

sałatka gyros
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Pod koniec dodać przyprawę "Gyros"...

Buraczki zasmażane, sałatka do obiadu



drukuj

Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane to sałatka podawana na ciepło do obiadu, najlepiej do mięsa smażonego albo duszonego z ziemniakami. Zobacz sprawdzony przepis na buraczki zasmażane z cebulą i przygotuj sałatkę z buraczków do drugiego dania. Przepis jest prosty i łatwy, a buraczki zasmażane są rewelacyjne, smakują jak u mamy i babci.

Kategoria:
Sałatki
Dodane:
30.09.2011r.
Składniki:
5 średnich buraczków
Zasmażka:
2 łyżki tłuszczu (może być masło extra)
1 cebula
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki wody (lub więcej)
Do smaku:
cukier, sól
można również dodać ocet i koperek
Wykonanie:
Buraczki dokładnie umyć, ugotować, obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i mocno podgrzać, uważając aby się nie przypaliły. W drugim garnku przygotować zasmażkę: stopić tłuszcz, dodać drobno pokrojoną cebulę (w kosteczkę), gdy zmięknie i lekko się przyrumieni dodać mąkę. Całość wymieszać i przyrumienić. Następnie rozprowadzić zasmażkę wodą, wlać do buraczków i wymieszać, cały czas podgrzewając buraczki. Doprawić do smaku solą i cukrem. Można dodać ocet oraz posiekany koperek. Buraczki podawać ciepłe do mięsa smażonego, najlepiej kotletów mielonych z ziemniakami.

Dołącz na facebooku

Zobacz również

Sałatki z makaronem
Sałatki z ryżem
Sałatki z kurczakiem
Sałatki gyros
Desery

Polecamy

szarlotka z orzechami

POLITYKA PRYWATNOŚCI  POLITYKA COOKIES  PRAWA AUTORSKIE  WYŁĄCZENIE ODPOWIEDZIALNOŚCI
COPYRIGHT © ZUNET 2008 - 2017