Przepisy na sałatki


Wybrane przepisy

sałata jarzynowa

sałatka jarzynowa
Znana i lubiana sałatka warzywna z jajkiem, wymieszana majonezem i musztardą...

sałatka gyros

sałatka gyros
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Pod koniec dodać przyprawę "Gyros"...

Przecier pomidorowy



drukuj

Przecier pomidorowy

Najlepszy, domowy przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów do zupy pomidorowej na zimę lub pomidorowych sosów. Przygotowanie jest łatwe i w miarę szybkie (może oprócz przecierania pomidorów przez sito). Przecier wyszedł dość rzadki (pomidory miały dużo soku), ale bardzo smaczny, aromatyczny i pachnący świeżymi pomidorami. Można przygotować z dowolnej ilości pomidorów. Można też trochę dłużej gotować i odparować więcej soku, aby przecier powstał bardziej gęsty. Do przecieru można do smaku dodać cukier, ale nie jest to konieczne. Z podanej porcji 4 kg pomidorów powstaje przecieru 7 - 8 słoików o pojemności 230 ml.

Kategoria:
Przetwory
Dodane:
10.10.2017r.
Składniki 7 - 8 słoików o pojemności 230 ml:
4 kg pomidorów, najlepsze będą dobrze dojrzałe
1 łyżeczka soli do smaku
cukier do smaku (niekoniecznie)
Wykonanie:
Słoiki i zakrętki umyć, osuszyć.
 
Pomidory umyć, przelać wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Włożyć do szerokiego, dużego garnka, przykryć pokrywką i gotować przez 15 - 20 minut na większym ogniu, w międzyczasie kilka razy przemieszać.
 
Rozgotowane pomidory przetrzeć przez sito do drugiego garnka i ponownie zagotować. Dodać sól i cukier (jeśli dodajemy). Gotować przez 20 - 30 minut na większym ogniu bez pokrywki, aby odparować nadmiar soku, aby przecier powstał bardziej gęsty.
 
Gorący przecier przelać do słoików i zakręcić.
 
Pasteryzować: słoiki zawinąć w papier, aby nie uderzały o siebie podczas gotowania, wstawić do dużego garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką. Wlać gorącą wodę do 2/3 wysokości słoików (jeśli słoiki są gorące, to i woda do gotowania też gorąca, inaczej słoiki mogłyby popękać). Słoiki zagotować i pasteryzować 10 minut od zagotowania wody. Następnie ostrożnie wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Można wynieść w chłodne miejsce.
 
Propozycja podania: do zupy pomidorowej lub pomidorowych sosów.
 
Smacznego!
Przecier pomidorowy

Dołącz na facebooku


POLITYKA PRYWATNOŚCI  POLITYKA COOKIES  PRAWA AUTORSKIE  WYŁĄCZENIE ODPOWIEDZIALNOŚCI
COPYRIGHT © ZUNET 2008 - 2024