Przepisy na sałatki


Wybrane przepisy

sałata lodowa z fetą

sałata lodowa z fetą
Sałatka z serem feta, sałatą lodową, papryką i pomidorem, doskonała na grilla...

sałatka gyros

sałatka gyros
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Pod koniec dodać przyprawę "Gyros"...

Zupa ogórkowa z podsmażanych na maśle kiszonych ogórków



drukuj

Przepyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa ogórkowa idealna na zimowy obiad, ale nie tylko. Zupa została ugotowana na wywarze z mięsa z indyka, ogórki kiszone starte na tarce o dużych oczkach zostały przesmażone na maśle i dopiero dodane do zupy, dzięki temu zupa nabrała charakterystycznego smaku i aromatu. Zobacz przepis i sprawdź jak smakuje ta ogórkowa. Czas przygotowania to ok. 70 minut (czas ten możemy skrócić, jeśli wcześniej podgotujemy mięso). Porcja dla 4 osób.

Kategoria: Obiady
Dodane: 25.02.2013r.
Składniki: kawałek mięsa z indyka z kością ok. 20 dag
1 średnia marchewka
1 pietruszka korzeń
3 średnie ziemniaki
20 dag ogórków kiszonych
1 łyżka czubata masła
1 liść laurowy
ziele angielskie
3 ziarenka czarnego pieprzu
sól i pieprz zmielony do smaku
4 łyżki śmietany 12 lub 18%
1 łyżka mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
natka pietruszki lub pęczek koperku do dekoracji
do warzyw można dodać kawałek selera
Wykonanie: Mięso oczyścić, opłukać i zalać zimną wodą (1,5 litra), doprowadzić do zagotowania, jeśli są to zebrać szumowiny. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i gotować na bardzo małym ogniu, przez 30 - 40 minut.
 
W tym czasie przygotować warzywa: marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki zalać zimną wodą, aby nie ściemniały. Marchewkę i pietruszkę dodać do wywaru i gotować 10 minut, następnie dodać ziemniaki i gotować do czasu, aż ziemniaki staną się lekko miękkie (nie mogą być miękkie, bo później się rozgotują).
 
Ogórki kiszone zetrzeć na tarce jarzynowej, na patelni rozgrzać masło i przesmażyć na nim starte ogórki, następnie przełożyć do zupy. Wymieszać, dodać oliwę z oliwek i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.
 
Zupę spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z mąką i zabielić zupę, uważając aby się nie zważyła (najlepiej do wymieszanej śmietany z mąką dodać kilka łyżek zupy, wymieszać i wtedy zabielić zupę). Chwilę gotować (ok. 5 minut). Ogórkową wlać do talerzy i posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Podawać z kromką chleba, z kawałkami mięsa z zupy lub samą. Porcja dla 4 osób.
Drukowanie WYDRUKUJ
Zupa ogórkowa

Dołącz na facebooku

Zobacz również

Sałatki z makaronem
Sałatki z ryżem
Sałatki z kurczakiem
Sałatki gyros
Desery

Polecamy

makowiec japoński

POLITYKA PRYWATNOŚCI  POLITYKA COOKIES  PRAWA AUTORSKIE  WYŁĄCZENIE ODPOWIEDZIALNOŚCI
COPYRIGHT © ZUNET 2008 - 2017