sałatka jarzynowa
Znana i lubiana sałatka warzywna z jajkiem, wymieszana majonezem i musztardą...
sałatka gyros
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Pod koniec dodać przyprawę "Gyros"...
Buraczki zasmażane to sałatka podawana na ciepło do obiadu, najlepiej do mięsa smażonego albo duszonego z ziemniakami. Zobacz sprawdzony przepis na buraczki zasmażane z cebulą i przygotuj sałatkę z buraczków do drugiego dania. Przepis jest prosty i łatwy, a buraczki zasmażane są rewelacyjne, smakują jak u mamy i babci.
| Kategoria: |
| Sałatki |
| Dodane: |
| 30.09.2011r. |
| Składniki: |
| 5 średnich buraczków Zasmażka: 2 łyżki tłuszczu (może być masło extra) 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki wody (lub więcej) Do smaku: cukier, sól można również dodać ocet i koperek |
| Wykonanie: |
| Buraczki dokładnie umyć, ugotować, obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i mocno podgrzać, uważając aby się nie przypaliły. W drugim garnku przygotować zasmażkę: stopić tłuszcz, dodać drobno pokrojoną cebulę (w kosteczkę), gdy zmięknie i lekko się przyrumieni dodać mąkę. Całość wymieszać i przyrumienić. Następnie rozprowadzić zasmażkę wodą, wlać do buraczków i wymieszać, cały czas podgrzewając buraczki. Doprawić do smaku solą i cukrem. Można dodać ocet oraz posiekany koperek. Buraczki podawać ciepłe do mięsa smażonego, najlepiej kotletów mielonych z ziemniakami. |

POLITYKA PRYWATNOŚCI POLITYKA COOKIES PRAWA AUTORSKIE WYŁĄCZENIE ODPOWIEDZIALNOŚCI
COPYRIGHT © ZUNET 2008 - 2025