Przepisy na sałatki


Wybrane przepisy

sałata jarzynowa

sałatka jarzynowa
Znana i lubiana sałatka warzywna z jajkiem, wymieszana majonezem i musztardą...

sałatka gyros

sałatka gyros
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Pod koniec dodać przyprawę "Gyros"...

Sos pieczarkowy, najlepszy



drukuj

Sos pieczarkowy

Przepyszny sos pieczarkowy, doskonały do naleśników lub placków ziemniaczanych. Przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt wyśmienity. To najlepszy sos pieczarkowy z dodatkiem śmietanki kremówki i natki pietruszki.

Kategoria:
Obiady
Dodane:
30.01.2016r.
Składniki:
30 dag pieczarek
1 mała cebula
1 łyżka oleju, np. rzepakowego
1 łyżka masła extra
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
sól i pieprz do smaku
2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Pieczarki obrać, przekroić na połówki, a następnie na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć przez ok. 7 minut, co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują wodę i zaczną się rumienić. W tym momencie posolić, doprawić pieprzem, dodać masło, posiekaną natkę pietruszki, całość smażyć przez ok. 3 minuty. Następnie wlać śmietankę kremówkę i zagotować. Po zagotowaniu od razu zdjąć z ognia.
 
Podawać z naleśnikami lub plackami ziemniaczanymi. Można odgrzewać. Gęstniejący sos rozcieńczyć odrobiną wody lub mleka i podgrzać na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
 
Smacznego!
Sos pieczarkowy, najlepszy

Dołącz na facebooku


POLITYKA PRYWATNOŚCI  POLITYKA COOKIES  PRAWA AUTORSKIE  WYŁĄCZENIE ODPOWIEDZIALNOŚCI
COPYRIGHT © ZUNET 2008 - 2024