Przepisy na sałatki


Sałatka zielona



drukuj

Letnia sałatka zielona z papryką, sałatą lodową, ogórkiem, rzodkiewką i cebulą, polana sosem koperkowym. Przepis na sałatkę jest łatwy i prosty, a zielona sałatka smakuje wyśmienicie. W sam raz do pieczonych mięs, na grilla oraz do kanapek.

Kategoria: Sałatki
Przysłała: Ula
Dodane: 28.06.2011r.
Składniki: 1 główka sałaty lodowej
1 papryka czerwona (można dodać pół czerwonej i pół żółtej)
1 ogórek zielony
1 pęczek rzodkiewek
1 cebula czerwona
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek lub sos koperkowy
szczypiorek do dekoracji
Wykonanie: Sałatę lodową opłukać, osuszyć i porwać na małe kawałki. Paprykę pokroić w kostkę, ogórki obrać i również pokroić w dość dużą kostkę. Cebulę pokroić w krążki, a rzodkiewki w półplasterki. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę wymieszać z oliwą lub sosem koperkowym, posypać posiekanym szczypiorkiem. Schłodzić w lodówce.
 
Sos koperkowy: 3 łyżki przegotowanej wody wymieszać z 3 łyżkami oliwy. Dodać 1 łyżkę soku z cytryny, drobno pokrojony koperek. Doprawić solą, pieprzem oraz musztardą. Sos dokładnie wymieszać.
Drukowanie WYDRUKUJ
Przepis na sałatkę zieloną

Dołącz na facebooku

Zobacz również

Sałatki z makaronem
Sałatki z ryżem
Sałatki z kurczakiem
Sałatki gyros
Desery

Polecamy

makowiec japoński

POLITYKA PRYWATNOŚCI  POLITYKA COOKIES  PRAWA AUTORSKIE  WYŁĄCZENIE ODPOWIEDZIALNOŚCI
COPYRIGHT © ZUNET 2008 - 2017